Monday, November 28, 2016

Ruoka paivakodissa

Yksi suurimpia eroavaisuuksia Hollannin ja Suomen valilla paivakodissa on mielestani ollut ruoka. Ensimmainen kohtaamiseni Hollantilaisen paivakotiruuan kanssa oli lounas ensimmaisena tyopaivana. Lapsille annettiin ensin muovimukit, joissa oli vahan vetta. Kun se oli juotu, kupit kerattiin pois ja tilalle annettiin lammin ruoka. Tama tuntui suomalaistytosta todella kummalliselta, kun oli tottunut etta ruoan kanssa saa juotavaa ja myos jalkeen, eika pelkastaan ennen. Ruoan pitaa siis antaa jaahtya varmasti tarpeeksi, koska itsestani tuntuisi hurjalta jos lapsi polttaisi suunsa, enka voisi antaa juotavaa helpottaakseni oloa, koska mukit on jo keratty pois. Tama on siis erilaista Suomeen verratuna. Toinen asia mista yllatyin, oli se, etta lapset oikeasti soivat valittamatta! Suomessa annetaan lammin ruoka ja salaatti ja leipa ja maito.. Ja silti monet lapset eivat haluaisi syoda mitaan. Taalla lapset soivat hyvalla ruokahalulla ruokaa, jonka ulkonako erosi suomalaisesta ruuasta melko paljon. Ensin mietin kuinkahan terveellista se mahtaa olla, kun ei ollut erillista salaattia, mutta olen huomannut,etta jokaisesta ruuasta loytyy kasviksia. Kypsennetyt kasvikset eivat taas kaikkiin suomalaislapseen uppoa. Tama on toki vain yksi paivakoti Hollannissa, eika kuulemma laheskaan kaikissa paikoissa tarjota edes lamminta lounasta, joten taman perusteella ei kannata liian voimakkaita mielipiteita ruveta muodostamaan :)

Tyypillinen paivakodin lounas jaahtymassa.
(Kuva vahan hassusti pain, en osaa talla koneella kaantaa..)

Ruoka saapuu tallaisissa paketeissa paivakodille. Kyseisessa laatikossa on kymmenen annosta ruokaa.


Aamupalla tarjotaan hedelmia, jotka joku ryhman tyontekija pilkkoo kulhoon. Tassakin lapsille ensin annetaan mukeissa vetta, ja kun muki on tyhja, taytetaan se kulhosta otetuilla hedelmilla. Mielestani on kiva etta tiskia saastetaan tarjoamalla hedelmat samasta mukista kuin vesi.

Aamupalahedelmat

Valipalaksi iltapaivalla on usein esim. maustekakun tyyppista makeahkoa leipaa, jonka paalle saatetaan laittaa myos voita. Muita vaihtoehtoja on esimerkiksi riisikakut tai leipa juuston/leikkeleen kanssa.


"Maustekakku/leipa"


Leipatikkuja. Naita tuntuu olevan keittiossa aina ja niita voi hakea esim ruuan/valipalan jalkiruoaksi

Pepernoten. Kasittaakseni tyypillinen hollantilainen herkku erityisesti Sinterklaasin aikaan


1 comment:

  1. Hyväi havaintoja! Ja sopiikin pohtia, miksi meillä on asiat jotenkin "vaikeita" vaikka kaikkemme yritetään :-)

    ReplyDelete