Tuesday, November 29, 2016

Sinterklaas & Zwarte Piet

Tata kirjoittaessani olen kipeana, joten keskittymiskyky ei ole parhaimmillaan. Siita syysta toimin tokerosti ja lainaan suoraan Wikipediasta mita aiheesta kirjoitetaan pieneksi avaukseksi, ennen kuin alan tuottamaan omaa tekstia:

Nimi Sinterklaas on hollantilainen mukaelma Pyhän Nikolauksen (Sint Nikolaas) nimestä. Hollantilaiset merimiehet toivat alkujaan mukanaan tiedon pyhän Nikolauksen jaloista teoista. Kun sitten 1400-luvulla Alankomaista tuli Espanjaan kuuluva alue, Nikolaus alkoi purjehtia sieltä käsin alusmaittensa alamaisia tervehtimään. Myöhemmin hänen nimensä muuntui muotoon Sinterklaas.
Hänen mukanaan kulki usein Zwarte Piet eli Musta Pekka, joka sulki tuhmat lapset säkkiin ja vei mukanaan Espanjaan. Tällä "uskomuksella" on juurensa keskiajan orjakulttuurissa, jolloin ainoat tummaihoiset olivat Espanjassa asuvia maurilaisorjia. Nikolaus taas oli parrakas pyhimys, jolla oli päällään papinkaapu ja joka ratsasti valkoisella hevosella. Aikoinaan hollantilaiset lapset jättivät puukenkäänsä Sinterklaasin hevoselle heinää, porkkanaa ja sokeripaloja. Zwarte Pietin tyhjennettyä kengät Sinterklaas täytti ne lahjoilla: kilteille lapsille lahjoja, tuhmille vitsakimppu.
Nykyisin piispanasuinen Sinterklaas purjehtii Espanjasta höyrylaivalla Alankomaihin marraskuun puolivälissä, eri vuosina eri kaupunkiin, jossa hänet otetaan juhlallisesti vastaan. Marraskuun lopulla ja joulukuun alussa Sinterklaas ja Zwarte Piet kiertävät Hollantia, kuten Suomessa tontut, seuraamassa lasten käytöstä.
Hollannissa lahjat jaetaan illalla 5. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen muistopäivän aattona. Jouluaatto on tavallinen työpäivä ja joulupäivä kirkollinen juhlapäivä.

Lahes jokainen taalla kohtaamani henkilo on kertonut minulle Sinterklaasista ja Zwarte Pietista ja siita miten se jakaa tana paivana mielipiteita. Osa kokee sen olevan perinne, joka ei loukkaa ketaan. Osa taas kokee sen olevan hyvin rasistista ja loukkaavaa johtuen Zwarte Pietin mustasta ihonvarista ja sen orjuuteen liittyvasta historiasta.
Olen kuullut taman asian ja sen aiheuttamien erimielisyyksien aiheuttavan jopa vakivaltaisuuksia ja kuulin etta jotkut esimerkiksi haukkuvat ja pilkkaavat tummaihoisia ihmisia asiaan liittyen. Paivakodissa perinteesta pyritaan pitamaan kiinni, kuitenkin mahdollisuuksien mukaan loukkaamatta ketaan. Siksi esim ikkunamaalauksena meidan ryhmassamme on yksi musta Piet ja yksi Piet, jonka kasvoissa on eri vareja. Lapsista kuitenkin otettiin aiheeseen sopivat kuvat, joissa varina kasvoissa oli musta.

Kuvassa lasten askartelemia Sinterklaasin paahineita joiden takana ikkunassa Swarte Piet
Piet, jonka kasvot ei olekaan mustat, vaan siita loytyy eri vareja


Itse koen joutuneeni opiskelijana osittain haastavaan tilanteeseen, koska ymmarran todella hyvin miksi monet kokevat tallaisen toiminnan loukkaavana ja jopa rasistisena. Toisaalta ymmarran myos sen, etta perinteet ovat tarkeita ja niista halutaan pitaa kiinni. Olenkin siis paattanyt etta opin tasta kulttuurista, seuraan sita vieresta ja kunnioitan sita, osallistumatta sen suuremmin kuitenkaan itse. Esimerkiksi kieltaydyin pukeutumasta Zwarte Pietiksi itse, mutta tietenkin ohjaan lasten aiheeseen liittyvia askarteluita ja kunnioitan juhlaa muuten.

1 comment:

  1. Ajattelet ja pohdit asiaa hyvin. Pala historiaa...

    ReplyDelete