Tuesday, November 29, 2016

Sinterklaas-askateluja

Koska kuukauden teemana on Sinterklaas, ovat oikeastaan kaikki askartelut liittyneet jollain tapaa siihen. Ensimmaisia askarteluita olivat Sinterklaasin paahineet ja sen jalkeen laivat (jolla Sinterklaas purhjehtii Espanjasta Hollantiin)

Lapset varittamassa paan ymparille tulevaa kartonkia paahinetta varten

Heti ensimmaisena paivana paasin ohjaamaan lasten askartelua. Sain ohjeet muilta tyontekijoilta ja toimin niiden mukaan. Aluksi tietenkin jannitti, koska tiesin etteivat kaikki lapset ymmarra englantia, eika meilla nain ole yhteista kielta. Siita ei kuitenkaan muodostunut ongelmaa, lapset ymmarsivat elekielta taydellisesti ja askartelut saatiin hoidettua.

Valmiita Sinterklaasin paahineita. Lapset osallistuivat vain keltaisen kartongin varittamiseen.


Laivan askarteleminen oli mielestani mukavaa. Valilla otin vain yhden lapsen kerrallaan, valilla useamman. Mina liimasin mustan ja keltaisen osan (laivan yla- ja alaosat) yhteen ja asettelin erivarisia nelioita ja ympyroita lasten valittavaksi. Paatin hyodyntaa tilanteen ja toistin paljon muotoja (square, circle) ja lisaksi laskemista (nelja neliota ylos, nelja ympyraa alas) seka tietenkin vareja. Kielimuurista johtuen esimerkiksi nelioiden tai ympyroiden maara saattoi olla vaikea hahmottaa, seka se mihin ne kuuluu laittaa. Siitakin kuitenkin selvittiin ja suurin osa lapsista tykkasi selvasti tasta askartelusta! Itse toiminnan toteutimme siten, etta lapsi valitsi varin, mina laitoin liimaa toiselle puolelle ja lapsi laittoi kuvion mihin halusi. Mina ohjasin sen verran, etta ympyrat mustalle ja neliot keltaiselle. Lopuksi jokaisen omaan laivaan laitettiin lapsesta otettu Swarte Piet-kuva.


Lasten ohjaamista askartelussa


Valokuvaa vaille valmiita laivoja


Muita askarteluja Sinterklaasiin liittyen ovat oleet mm. kenka (hollantilaisilla lapsilla on tapana laittaa porkkana kenkaan Sinterklaasin hevoselle ja saada vastineeksi lahja) seka sakki johon liimattiin kuvia leluista, joita toivoisi Sinterklaasilta. Naista laitan kuvia myohemmin kun saan otettua :)


Sakkeja, joihin lapset liimasivat kuvia lahjatoiveistaan Sinterklaasille

Hollantilaisilla lapsilla on tapana laittaa porkkana kenkaan Sinterklaasin hevoselle ja saada vastineeksi lahja. Ensin lapset maalasivat kartongin, josta aikuinen sitten leikkasi ja taitteli valmiin kengan. Taittelu ei muuten ollut mikaan helpoin juttu!

Tyttojen ja poikien kengat


No comments:

Post a Comment